ابزارهای آموزشی نوین | قرن 15 شمسی زمان تغییر است
ابزار آموزش نوین چیست؟
ابزار آموزشی به ابزارها و روش هایی اطلاق می شود که بیشترین تمرکز آن بر روی آموزش بهبود رفتار عقلانی دانش آموزان با استفاده از ایده های مختلف نوین و بدیع است. تا اینکه آنها را به بازخوانی سرفصل امتحانی با همان سبک قدیمی وادار نماید. این همان ابزارهای آموزشی نوین به زبان ساده است.
همه افراد نابغه هستند. اما اگر شما یک ماهی را بر اساس توانایی اش در حال بالا رفتن از درخت تصور کنید، تمام عمر را با این باور زندگی خواهید کرد که این احمقانه است. آلبرت انیشتین
ابزار آموزشی جدید که ما آن را ابزارهای آموزشی نوین می نامیم بیشتر مبتنی بر فعالیت است. به گونه ای که ذهن شخص یادگیرنده را متمرکز می کند که او را به طور کامل در فرایند یادگیری درگیر نماید. در این تکنیک آموزشی مدرن، آموزش و برنامه ریزی درسی به عنوان هدف اولیه مورد اهتمام افراد قرار می گیرد.
در خلال این روش، دانش آموزان به طور فعال در تمامی مراحل فرایند یادگیری شرکت می کنند تا دانش مورد نیاز خود را فرا بگیرند و مهارت های خود را تقویت نمایند. این رویکرد به عنوان یک رویکرد سازنده و موثر نیز شناخته می شود. از سوی دیگر، مربی یا معلم تنها دانش آموزان را هدایت و راهنمایی می کند تا بر موضوع تمرکز و تسلط داشته باشند.
این اهداف به واسطه ترکیب و اختلاط فعالیت ها و تکیه بر ابزارهای آموزشی نوین امکان پذیر می باشد. یکی از مدرن ترین نیازهای دانش آموزان، پذیرش و استفاده از ابزارهای آموزشی معاصر است. این تکنیک به کاهش رقابت میان دانش آموزان، ارتقای همکاری و تقویت فضای مطالعه سالم کمک شایانی می کند.
ابزارهای آموزشی نوین
معرفی مختصر
در طول سال ها، تغییرات و تحولات قابل توجهی در سبک آموزش به وجود آمده است. در مقابل حفظ و مطالعه مباحث برای دانش آموزان قدیم، اکنون با استفاده از ابزارهای آموزشی نوین، روش های تعاملی آموزشی بسیاری معرفی شده است. این روش ها دارای نتایج موثر و کارآمد می باشند. ابزارهای آموزشی نوین بر خلاف ابزارهای آموزشی سنتی، با همه دانش آموزان در سطح یکسانی از توانایی درک آنها رفتار نمی کند.
ابزارهای آموزشی نوین به جای تنها تکیه بر معلم، بیشتر بر روش های پرسش، نمایش، توضیح، روش های عملی و مشارکتی تمرکز می کنند. به طور کلی، روش نوین بیشتر مبتنی بر فعالیت می باشد.
دلایل معرفی و آشنایی با ابزارهای آموزشی نوین:
در سال های اخیر، دامنه دانش در حوزه علم و فناوری به طور چشمگیری افزایش یافته است. همچنین توانایی انسان برای انطباق با دانش جدید در علم و فناوری نیز ارتقا یافته است. بنابراین، نیازهای شدیدی به ذهن های مبتکر و خلاق برای کشف استعدادهای ناشناخته در عرصه های مختلف وجود دارد. برای کنار آمدن با دنیای مدرن و عصر دانش محور، به کارگیری ابزارهای نوین تنها راهکار برای حفظ بقا می باشد.
بنابراین، باید به دانش آموزان به گونه ای آموزش داده شود که با قرن 21 رقابت نمایند. قرنی که زمان فناوری است و پیشرفت افراد، جامعه و ملت مستلزم ذهن خلاق و نوآور آنها می باشد. دانش آموزان باید با ابزارهای آموزشی نوین آشنا شوند. علم و دانش کافی در اختیار انها قرار بگیرد تا بتوانند برای خود و دیگران فرصت هایی دوباره ایجاد نمایند.
بیشتر بدانید: معرفی انواع روش تدریس | 10 راهبرد آموزشی
معلمان هنوز روش متداول و رایج قدیمی یعنی گچ در کلاس درس استفاده می کنند تا به دانش آموزان آموزش دهند. این روش از روزگاران گذشته تا کنون در برخی مدارس استعمال می شود. لذا راهکار آنها دیگر نمی تواند مورد استفاده قرار بگیرد زیرا این روش قدیمی است و دامنه و کارایی محدودی دارد. حال آنکه در سطح ملی و شخصی نیز با شکست مواجه شده است.
چنانچه معلمان به جای روش های غیر عملی سنتی، با ابزارهای آموزشی نوین تدریس کنند و دروس و علوم را به شیوه و سبک جدید آموزش دهند، می توانند بر بسیاری از مشکلات از جمله بیکاری غلبه کنند. همه این ها را می توان با ارائه یک ستون و ساختار قوی برای سیستم آموزش پایه و سیستم دبیرستان متوسطه به دست آورد. این خواسته مستلزم بازنگری سریع برنامه درسی است و به همین دلیل است که در شمار ابزارهای آموزشی نوین قلمداد شده است.
ابزارهای آموزشی نوین
چرا ابزارهای آموزشی نوین نیاز روز است؟
آموزش و پرورش نیاز روز است چرا که جامعه ای باسواد به وجود می آورد. در فرایند آموزش جامعه، انگیزه و دستورات نقش بسیار تعیین کننده ای دارد. معلمان، راهنماها و مدیران مسئول ایجاد این انگیزه در فراگیران و دانش آموزان هستند. با ارائه آموزش به اکثر بخش های جامعه، میزان باسوادی در جامعه افزایش می یابد.
حال آنکه با گذشت زمان دانش آموزان و فراگیران برای علم آموزش و فراگیری دانش، به تکنیک ها و روش های جدیدی روش می آورند. این تکنیک ها نه تنها دانش آموزان را در مطالعه نظری تخصصی تر می کند بلکه تضمین می کند که دانش عملی، مهارت های آنها را نیز تقویت می کند. علاوه بر این، آنها را برای رویارویی و موجه شدن با هر نوع چالشی آماده می کند. ابزارهای آموزشی نوین تنها راه پاسخگویی به الزامات عصر مدرن است.
ابزارهای آموزشی نوین
ابزارهای آموزشی نوین بی شک به دلیل ارتباط تنگاتنگ آن در عصر نوین، نیاز روز است. انقلاب در عرصه علم و فناوری مستلزم طرح ایده های بزرگ و تلاش گسترده برای مقابله با هر نوع شرایطی است که در مسیر توسعه قرار می گیرد. در این روش مسئولیت یادگیری بیشتر بر عهده زبان آموزان است. بنابراین، فراگیری دانش نه تنها به دانش آموزان، بلکه برای بهبود مهارت های آنها از همان ابتدا بسیار لازم و حیاتی است.
ویژگی های ابزارهای آموزشی نوین:
ابزارهای آموزشی نوین به ایجاد یا توسعه یک درک سازنده و همگانی از علوم و فناوری پایه و اجتماعی کمک می کنند. از این رو، عناصر روش آموزش معاصر عبارتند از:
1– یادگیرنده محور
یکی از ویژگی های اساسی ابزارهای آموزشی نوین در مقاطع پایه، فراگیر محور بودن آن است. در حین استفاده از این روش در کلاس درس و سخنرانی های آزمایشگاهی بر زبان آموزان تمرکز می کند. معلم فقط به عنوان یک راهنما عمل می کند و تمام فرایند یادگیری شامل فراگیران می شود. فراگیران به طور قابل توجهی به عنوان سلطه گر در تعاملات و مشارکت های کلاس درس نمایان می شوند.
2- وظیفه محور یا فعالیت محور
یکی از ویژگی های ابزارهای آموزشی نوین این است که معلم فعالیتی را سازماندهی می کند و دانش آموزان را برای یادگیری از این طریق درگیر می کند. در خلال این روش به دانش آموزان پیشنهاد می شود تا در فعالیت های تعاملی در کلاس درس مشارکت نمایند.
3-مبتنی بر منابع
معلمان پایه باید مدبر و کارازموده باشند. آنها باید تمام مطالب مورد نیاز را شناسایی کنند و آنها را به دانش آموزان ارائه و آموزش دهند. این منابع را می توان از محیط مدرسه یا هر مکان دیگری که در دسترس است جمع آوری کرد. همچنین یک زبان آموز خود می تواند به عنوان منبعی برای آوردن مطالب یا منابع مطالعه تلقی شود.
ابزارهای آموزشی نوین
4-تعامل در طبیعت
یکی از ویژگی های تعریف شده در ابزارهای آموزشی نوین، تعامل بسیار است. در این روش، معلم از دانش آموزان می خواهد که گروه های کوچکی تشکیل دهند یا به صورت انفرادی فعالیت کنند تا تکالیف مربوط به یادگیری را انجام دهند و به نتایج مطلوب برسند. این راهکار به آنها کمک می کند تا دانش را از یکدیگر فرا بگیرند. دانش آموزان کار با یکدیگر و احساس همکاری را یاد می گیرند. همچنین در دنیای بیرون و تعامل با دیگران به نفع آنها عمل می کند.
5-یکپارچگی در طبیعت
یکی از ویژگی های مهم و حیاتی ابزارهای آموزشی نوین، یکپارچه بودن آن است. معلمان نکات مربوط به یک موضوع را به عنوان مثال، موضوعات علوم اجتماعی مانند مصرف مواد مخدر، خشونت خانگی، ایمنی، آلودگی، توزیع غذا، جرم و جنایت و … را به موضوعات دیگر مرتبط می کنند و آن را یکپارچه می کنند. با این کار، زبان آموز می تواند پیرامون موضوعات بیشتری از مطالعه یک دانش اطلاعات زیادی را کسب نماید.
6-همکاری همتایان و رقیبان
ابزارهای آموزشی نوین نه تنها دانش آموزان را تشویق می کند که به آنها اجازه دهد ایده ها یا ابتکارات خود را با توجه به پاسخ ها، مطالعات و تحقیقاتشان ارائه نمایند. همچنین به آنها اجازه می دهد در طول تعامل در کلاس های مقاطع پایه پاسخ دهند، بلکه دانش آموزان را بر اساس علاقه، نیازها و احساسات انتخاب می کنند.
بیشتر بدانید: تدریس مبتنی بر پرسش و پاسخ چیست و طرح درس مبتنی بر آن
از طریق فعالیت های آموزشی، دانش آموزان یاد میگیرند که به صورت مشارکتی فعالیت کنند و از رقبای خود پیشی بگیرند. در برنامه درسی مقاطع پایه، علایق یادگیرنده مهمترین اصل در نظر گرفته می شود که آنها را به سمت اهداف و مشاغل خود هدایت و راهنمایی می کند.
ابزارهای آموزشی نوین
ابزارهای آموزشی نوین و کارایی آن:
مانند سایر زمینه ها، آموزش نیز در طول این دوره دچار تغییرات و تحولات اساسی می شود. پیش از این، معلمان تنها وسیله ای برای ایجاد ارتباط بین دانش آموزان و آموزش بودند. آنها از روش های آموزشی مرسوم و رایج برای توضیح موضوع یا ارائه یادداشت استفاده می کردند. با این حال، آموزش نوین به صورت سناریوی وسیعی عمل می کند. به گونه ای که فراگیران را به مطالعه عمیق و مطالعه برای ارضای کنجکاوی تشویق می کند. در سال های اخیر با ابزارهای آموزشی نوین آشنا شده ایم و معرفی فناوری در کنار روشهای آموزشی نوین، انقلابی را در بخش آموزش به ارمغان آورده است. بنابراین، به معرفی ابزارهای آموزشی جدید می پردازیم.
ابزارهای آموزشی نوین
ابزارهای آموزشی نوین به شرح زیر می باشند:
-
یادگیری مشارکتی:
در روزگاران گذشته زمانی که از دانش آموزان می خواستند در طول امتحان یا روزهای عادی، موضوع یا برنامه درسی خود را اصلاح کنند آنها به صورت جداگانه و مستقل یا در خانه این کار را انجام می دادند. این عمل در ابزارهای آموزشی سنتی رایج و شایع بود. برای رویارویی با این موضوع یا فراهم کردن بستر مفید تر برای دانش آموزان، مدارس آموزش مشارکتی را ارائه می کنند.
در این روش از ابزارهای آموزشی نوین، معلمان گروهی از دانش آموزان را تقسیم بندی می کنند که می توانند مشکل خود را حل کنند و پیرامون موضوعات بحث کنند. این مسئله به رشد مهارت های اجتماعی آنها کمک می کند. همچنین به دانش آموزان این امکان را می دهد که موضوعات مختلف را هر چه سریع تر درک نمایند.
در این تکنیک از ابزارهای آموزشی نوین، هر دانش آموزی جزئی از موفقیت یک گروه است که به یکدیگر کمک می کنند تا به نتیجه مطلوب برسند و همچنین نحوه ارتباط با یکدیگر را یاد بگیرند. دانش آموزان یا یادگیرندگان می آموزند که دیگران را تحمل کنند و مهارت های گوش دادن به دیگران و نحوه کار در یک تیم را توسعه دهند. آنها می توانند با شخصیت های مختلف ملاقات هایی داشته باشند و نتیجه کار و بررسی را دریافت کنند.
دانش آموزان زمانی که در حال یادگیری گروهی هستند ایده های خود را ارائه می دهند و انتظار پاسخ دارند. این راهکار به آنها اجازه می دهد تا خلاقیت و مهارت خود را به یکدیگر انتقال دهند و دانش بیشتری را کسب کنند. در عوض به آنها کمک می کند تا یاد بگیرند که با انتقادات و پرسش های متقابل سالم مواجه شوند.
بنابراین، مدیریت مدرسه باید روشی را برای آموزش مشارکتی به عنوان یکی از ابزارهای آموزشی نوین دانش آموزان انتخاب کند. آنها فقط باید چند تغییر در چیدمان کلاس ایجاد کنند و چیدمان میزها را به صورت خلاقانه انجام دهند. بنابراین، گروه ها می توانند به راحتی با یکدیگر فعالیت و مشارکت کنند.
ابزارهای آموزشی نوین
-
یادگیری فاصله دار:
یادگیری فاصله دار یکی از ابزارهای آموزشی نوین است که به واسطه معلمان در حال اجرا است. در این روش، معلمان یک درس را چندین بار تکرار می کنند تا زمانی که دانش آموزان آن مطالب را به صورت کامل متوجه شوند. با این حال، معلم دوره را با فاصله 10 دقیقه ای (وقفه) در بین کلاس ها تکرار می کند.
این فاصله با انجام فعالیت های بدنی یا تکنیک های تمرکز حواس، ذهن را تازه می کند به گونه ای که آنها را برای جلسه بعدی همان درس آماده می کند. این روش به دانش آموزان فرصت میدهد تا دانش را فرا بگیرند و بین یادگیری ها ارتباط ایجاد کند. قبل از رفتن به فصل دیگر، این روش دانش آموزان را با اصول اولیه آشنا می کند.
این متن بیان کننده ضرب المثلی است که ذهن سالم در بدن سالم است. بنابراین، وضعیت جسمانی دانش آموزان باید برای رشد وضعیت روانی که برای کسب دانش بسیار مهم است، کافی باشد. یادگیری فاصله دار همچنین تاثیر زیادی بر روی کاهش چاقی در کودکان مدرسه ای دارد که امروزه به وفور مشاهده می شود. به طور کلی، این تکنیک که یکی از ابزارهای آموزشی نوین است هم سلامت روحی و هم سلامت جسمی دانش آموز را بهبود می بخشد.
یادگیری فاصله دار | ابزارهای آموزشی نوین
-
کلاس درس معکوس:
کلاس معکوس یک اصطلاح شناخته شده در روش آموزشی است که شما بدون شک از این موضوع آگاه بوده اید. نام آن < کلاس درس متحرک > آن را منحصر به فرد کرده است. این یکی از روش های بسیار حیاتی ابزارهای آموزشی نوین است که این روزها مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش آموزش، روند تدریس و آموزش به صورت معکوس انجام می شود.
برخلاف ابزارهای سنتی، دانش آموزان مطالب جدید را خودشان در خانه مطالعه می کنند و همان را در مدرسه تمرین می کنند. این روش برعکس ارائه مطلب در مدرسه است و از دانش آموزان می خواهند که روی آن به صورت مجدد کار کنند و آن را در خانه تمرین کنند.
دانش آموزان این تکنیک را در خانه با تماشای یک فیلم آموزشی، جستجوی آنلاین یا کار بر روی مطالبی که معمولا به واسطه معلم به اشتراک گذاشته می شود، تمرین می کنند. آنها نیازی به انجام تکالیف در خانه ندارند. در عوض، آن را به طور کامل در مدرسه فرا می گیرند.
[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””] مقاله پیشنهاد ما: مقاله جامع “یادگیری معکوس و کلاس درس معکوس چیست؟” را مطالعه کنید[/box]
از طریق تمرین ابزارهای آموزشی نوین کلاس درس، دانش آموزان زمان کافی را برای درک موضوع دارند بر خلاف مدرسه که فقط چند دقیقه برای درک و یادگیری موضوع و مطلب فرصت دارند. در صورت لزوم دانش آموزان می توانند بر روی یک موضوع بیشتر کار کنند.
پیش از ورود به مدرسه دانش آموزان خود را با موضوع و مطلب آشنا می کنند. در صورت وجود هرگونه شک و ابهام می توانند در کلاس درس صحبت کنند یا از دبیر مربوطه سوال کنند. آنها همچنین می توانند ایده های خود را در رابطه با موضوع مربوطه پیشنهاد دهند و آن را با سایر همکلاسی ها به اشتراک بگذارند. علاوه بر این، امتیاز دیگری نیز برای این ابزارهای آموزشی نوین وجود دارد این است که روزهای بیماری یادگیری دانش آموزان مختل و متوقف نمی شود.
ابزارهای آموزشی نوین
-
خودآموزی به عنوان یکی از ابزارهای آموزشی نوین:
همانطور که میدانید احساس کنجکاوی، یادگیرنده را به یادگیری چیزهای جدید و بیشتر سوق می دهد. فراگیران به یادگیری و به خاطر سپردن متن های بزرگ سوق داده می شوند که گاهی بلافاصله فراموش می شوند. از طریق کنجکاوی، دانش آموزان انگیزه پیدا می کنند تا موضوعات مورد علاقه خود را کشف کنند. آموزش به دانش آموزان برای استفاده از اینترنت و یافتن نتایج به آنها کمک می کند تا به خود وابسته باشند و به آنها درک عمیقی از موضوع را می دهد.
در خلال این تکنیک از ابزارهای آموزشی نوین، معلم به دانش آموزان اجازه می دهد تا ایده های جدیدی پیشنهاد دهند. تا بتوانند بر روی آنها کار کنند تا مغزشان رشد کند و مهارت کار و فعالیت انفرادی را کسب نمایند. این روش آموزش نوین نقش بسزایی در دوره آموزشی فراگیران ایفا می کند.
-
بازی گونه سازی(گیمیفیکیشن):
این یک واقعیت شناخته شده است که کودکان عاشق بازی هستند (بازی های آنلاین یا بازی در زمین بازی). آموزش از طریق بازی یکی از ابزارهای آموزشی نوین ضروری است که مورد استفاده قرار گرفته است. اهمیت و محبوبیت این تکنیک در آموزش بیشتر در دوره ابتدایی و پیش دبستانی مشاهده می شود.
یادگیری مبتنی بر بازی کردن حتی به واسطه دانش آموزان قابل درک نخواهد بود. این روش نه تنها برای دانش آموزان پیش دبستانی بلکه برای تمامی سنین موثر و کارامد است.
[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””] مقاله پیشنهاد ما: مقاله جامع “همه چیز درباره گیمیفیکیشن در آموزش” را مطالعه کنید[/box]
مسئولیت بازی از طریق بازی گونه سازی بر عهده معلمان است. زیرا باید پروژه هایی را طراحی کنند که برای دانش آموزان هم سن و سالشان مناسب باشد و با یکدیگر منسجم باشند. آنها باید تدابیر جذابی را برای ارتباط طولانی تر دانش آموزان و زنده نگه داشتن علاقه آنها به کار بگیرند. معلمان همچنین می توانند از پلتفرم آنلاین یا همان گیمیفیکیشن استفاده کنند.
همچنین آنها می توانند مسابقه آنلاین، پازل یا بازی های فکری را سازماندهی کنند. این روش از ابزارهای آموزشی نوین یک روش یادگیری سرگرم کننده برای آموزش است که نتایج مطلوبی دارد.
ابزارهای آموزشی نوین
-
آموزش vak به عنوان یکی از ابزارهای آموزشی نوین:
یکی از ابزارهای آموزشی نوین، VAK است که اثرات آن به وضوح قابل مشاهده است. ما دانش آموزان یادگیرنده را به سه دسته تقسیم می کنیم: بصری، صوتی و حرکتی. باید تشخیص داد که به کدام دسته تعلق دارند یا معلم باید بداند شاگردانش مربوط به کدام دسته هستند.
در vak، حرف V به معنای دیدن (visual) و مشاهده داده ها، A به معنای جمع آوری اطلاعات با شنیدن داده ها (auditory) ، K به معنای احساس داده ها (kinesthetic) از طریق تماس و حرکت و جنبش می باشد. معلم باید دسته دانش آموزان را در حین تدریس حفظ کند زیرا برخی از دانش آموزان اطلاعات را با دیدن، شنیدن یا با احساس (لمس و…) دریافت می کنند. بنابراین، آنها باید مطالب مشابه را به روش های مختلف ارائه دهند به گونه ای که هر مطلب به روش خاص خود ارائه شود.
این روش از ابزارهای آموزشی نوین در دهه 1920 برای کمک به کودکان مبتلا به نارساخوانی معرفی شد. با این حال، تاثیر آن در دوران معاصر به وفور نمایان شده است. در زمان حاضر، اینترنت، تماشا و یادگیری از طریق ویدئو به یک رسانه جدید محبوب برای آموزش تبدیل شده است. دانش آموزان به جای خواندن مطالب وقتی می بینند، می شنوند یا احساس می کنند سریعتر آن را درک می کنند.
همچنین یک یادگیرنده به هیچ یک از رسانه ها محدود نمی شود. زیرا می تواند از هر سه طریق مشاهده، شنیدن و احساس رسانه آموزشی بهره مند شود.
ابزارهای آموزشی نوین
یادگیری متقاطع:
روش نه چندان رایج ابزارهای آموزشی نوین، یادگیری متقاطع است که در محیط های آموزشی و یادگیری رسمی و غیر رسمی استعمال می شود. این یکی از راهکارهای عالی برای ارائه بهترین آموزش به زبان آموزان است. یادگیری متقاطع به طور موثر یادگیرندگان را درگیر می کند و نتایج معتبر و در عین حال خلاقانه ای را به افراد ارائه می دهد.
یک محیط رسمی یک محیط سنتی است، مانند کلاس درس برای ارائه آموزش. در حالی که محیط های غیر رسمی عبارتند از: تدریس در موزه ها، سمینارها و مکان های بعد از مدرسه. مدارس با تکیه بر مضمون و محتوا، مطالب آموزشی و استفاده از تجربیات روزمره به دانش آموزان مطالبی را آموزش می دهند. از سوی دیگر، یادگیری غیر رسمی باعث ایجاد کنجکاوی و علاقه در افراد می شود که با پرسیدن سوال از معلمان، درک را افزایش می دهد.
در خلال این روش از ابزارهای آموزشی نوین، معلمان باید سوالات جدیدی را در محیط رسمی ارائه دهند. همچنین پاسخ هایی را که دانش آموزان باید تلاش کنند در محیط غیر رسمی آنها را پیدا کنند را ارائه نمایند. فراگیران و دانش آموزان می توانند یادداشت برداری کنند یا تصاویر را به عنوان داده های خود جمع آوری کنند و پس از پشتیبان گیری در کلاس، آنها را به عنوان اطلاعات به دست آمده جمع آوری کنند. آنها می توانند اطلاعات جمع آوری شده را با سایر همکلاسی ها به اشتراک بگذارند و برای حصول نتیجه بهتر پیرامون آن بحث و مجادله کنند.
مزایای ابزارهای آموزشی نوین:
با ارتقای سیستم آموزشی دانش آموزان، تدریس نیز شاهد تحولی اساسی در قرن 21 شد. قبل از اجرای تکنیک های آموزشی نوین، ضروری است که درباره مزایایی که برای سیستم شما به ارمغان می آورند بیشتر بدانید. بنابراین حداکثر استفاده از خدمات آموزشی را با حداقل هزینه ممکن می سازد. می توانیم نگاهی به برخی از این مزایای ابزارهای آموزشی نوین بیندازیم.
مهارت های تفکر شناختی:
سیستم آموزشی نوین، در روزگاران گذشته بخشی از سیستم اموزشی معمولی بود. روش های فعال برای توسعه مهارت های تفکر شناختی کودکان طراحی شده است که از نظر سیستم آموزشی استاندارد، قابل بحث نیست.
مهارت های شناختی را می توان به عنوان مهارت های اولیه مرتبط با عملکرد مغز توضیح داد که از ابزارهای آموزشی نوین می باشند. از توانایی خواندن، توانایی یادگیری و به خاطر سپردن بخشی از مهارت های شناختی است که با مغز ارتباط تنگاتنگی دارد. مهارت های شناختی قوی دانش آموزان، در تصمیم گیری و مهارت های تحلیلی آنها منعکس می شود. این مهارت ها به رشد ضریب هوشی آنها کمک می کند و همچنین در بهبود قدرت و عملکرد حافظه آنها نقش مفیدی دارد.
ابزارهای آموزشی نوین
تفاوت بین ابزارهای آموزشی نوین و سنتی:
در طول قرن ها، تنها یک روش آموزش و تدریس در عمل وجود داشت به گونه ای که معلم درسی را توضیح داده و دانش آموزان آن را حفظ می کردند و به منظور یادگیری، خود آن را بازگو می کردند. این روش را روش آموزشی سنتی می گویند که مانعی جدی بین دانش آموزان و تفکر نوآورانه و خلاقانه آنها بود. به همین سبب آنها فاقد مهارت تصمیم گیری و حل مسئله می شدند.
از سوی دیگر، ابزارهای آموزشی نوین مبتنی و متکی بر دانش آموز بوده و به رویکردهای کاربردی تر اختصاص دارد.
جامعه بر اساس روش و ابزار تدریس به سه گروه تقسیم می شود: گروه نخست افرادی که هنوز از روش های آموزش سنتی حمایت می کنند. گروه دوم که طرفدار ابزارهای آموزشی نوین هستند حال آنکه سومین روش آموزش متعارف و مدرن را مورد اهتمام قرار می دهند. گروه سوم که معتقد به ترکیب هر دو روش آموزش هستند.
رشد و توسعه یک ملت به آموزش صحیح و سیستم های تقویت شده آن بستگی دارد. حتی در دوران مدرن و معاصر که ابزارهای بسیاری برای ارائه آموزش وجود دارد، هنوز در مرحله ای هستیم که به روش و ابزار سنتی آموزش اهمیت بیشتری می دهیم. اما برای حصول بهترین و کارامد ترین نتیجه، نیاز به ترکیبی از هر دو روش مرسوم آموزش و ابزارهای آموزشی نوین احساس می شود.
افرادی که معتقدند ابزارهای آموزشی نوین بهتر است در مقابل افرادی که از ابزارهای آموزشی سنتی حمایت می کنند، قرار می گیرند. با این حال، باید تعادل مناسبی میان استفاده از ابزارهای آموزشی سنتی و مدرن وجود داشته باشد. به عبارتی، هر دو روش باید به آموزش و پرورش منتقل شوند.
در زیر مزایا و معایب ابزارهای آموزشی سنتی و نوین که به درک هر چه بیشتر تفاوت میان ابزارهای آموزشی نوین و ابزارهای آموزشی سنتی کمک می کند، بیان شده است:
تفاوت بین ابزارهای آموزشی نوین و سنتی
ابزارهای آموزشی سنتی:
روش ها و ابزارهای آموزشی سنتی اکنون در اکثر نقاط کشور ما شایع و رایج است. در موسسات آموزشی، معلمان تنها منبع کسب اطلاعات هستند. معلمان با استفاده از تخته سیاه و گچ مفهوم را برای فراگیران و دانش آموزان شرح می دهند. آنها تمامی مطالب را بر روی تخته می نویسند و از دانش آموزان میخواهند که آنها را در دفتر خود یادداشت کنند و یادداشت ها را به خاطر بسپارند و آنها را بخوانند. تمام تمرکز آموزش در این موسسات، گذراندن ترم جاری است.
مزایای ابزارهای آموزشی سنتی:
ابزارهای آموزشی سنتی از مزایای بسیاری برخوردار است. حال آنکه این مزایا از معایب ابزارهای آموزشی سنتی به شمار می روند:
1- ابزارهای آموزشی سنتی، یعنی آموزش مبتنی بر کلاس به اندازه ابزارهای آموزشی نوین گران نیست. بنابراین، مناطق روستایی می توانند آن را بدون استرس مالی انجام می دهند.
2- در ابزارهای آموزشی سنتی، دانش آموزان و معلمان پیوندهای مستحکمی ایجاد می کنند و بیش از ابزارهای آموزشی نوین با یکدیگر تعامل دارند.
3- نظم و انضباط را می توان در محیط های آموزشی سنتی بهتر از ابزارهای آموزشی نوین حفظ نمود.
4- برخی از دروس مانند فیزیک، شیمی و ریاضیات هستند که نیاز به توضیح تخته سیاه دارند و هنگام توضیح روی تخته، می توان آنها را به خوبی درک نمود.
5- دانش فنی در ابزارهای آموزشی سنتی مورد نیاز نیست زیرا ابزارهای آموزشی نوین نیاز به رویکرد تخصصی تری دارد.
6- بر خلاف ابزارهای آموزشی نوین، ابزارهای آموزشی سنتی هیچ آسیبی به چشم دانش آموزان وارد نمی کند.
ابزارهای آموزشی سنتی که هنوز در اکثر مدارس دنبال می شود:
1- کلاس ها دانش محور هستند.
2- روش گچ گفتگو رایج و شایع است.
3- معلمان فقط توزیع کننده دانش هستند و هنوز تسهیل کننده نیستند.
4- کلاس درس کاملا سازماندهی شده و کنترل شده می باشد.
5- بدون آموزش گروهی و جلسات حل مسئله می باشد.
6- امتحانات پاکسازی مهمتر از درک دانش هستند.
7- آموزش مبتنی بر تکالیف است.
8- عدم فعالیت برای تیز کردن ذهن دانش آموزان.
نکته: در آموزه های سنتی بر خلاف ابزارهای آموزشی نوین، معلمان همه مسئول محیط های یادگیری و آموزش هستند. آنها تنها در تصمیم گیری و آموزش دانش آموزان نقش مهمی دارند. برای آنها، خلا دانش دانش آموزان باید با موضوعاتی که فقط به واسطه آنها ارائه می شود، برطرف شود. همچنین، دانش آموزان نمی توانند با یکدیگر ارتباط مناسب برقرار نمایند چرا که نحوه نشستن آنها به صورت ردیفی و دور از یکدیگر می باشد.
ابزارهای آموزشی نوین:
با گذشت زمان، اهمیت ابزارهای آموزشی نوین و آموزش مجهز به فناوری پیشرفته احساس می شود و از این رو، ورود تکنیک های جدید در آموزش شروع می شود. روش ها و ابزارهای جدید مبتنی بر فناوری در کلاس های درس معرفی شده است.
-
ابزارهای نوین مانند:
کامپیوتر یا لپ تاپ یک انقلاب در سیستم آموزشی است. موسسات آموزش عالی از رایانه به عنوان وسیله ای برای توضیح مطالب برای دانشجویانی که رایانه هایشان به رایانه معلمان متصل است، استفاده می کنند.
مزایای ابزارهای آموزشی نوین:
ابزارهای آموزشی نوین مزایای بسیاری دارد. حال آنکه این مزایا از معایب ابزارهای آموزشی سنتی به شمار می روند:
1- بر خلاف ابزارهای آموزشی سنتی، ابزارهای آموزشی مدرن تعاملی تر هستند و دانش آموزان را دست نخورده و ثابت نگه می دارد. این علاقه، دانش آموزان را با انیمیشن ها وفیلم ها حفظ می کند.
2- رسانه بصری بسیار مهمتر از هر رسانه دیگر برای ارائه دستورالعمل است. این راهکار کمک می کند تا دانش آموزان مفهوم را هر چه سریع تر و برای مدت طولانی تر از خواندن حفظ نمایند.
3- ابزارهای آموزشی نوین زمان بر تر هستند. معلمان زمان کمتری را برای پوشش برنامه درسی صرف می کنند. در این روش نوشتن روی تخته سیاه الزامی نمی باشد.
4- شرح و توضیح موضوع با استفاده از تخته سیاه در مقایسه با نمایش فیلم ها و انیمیشن های مورد استفاده در ابزارهای آموزشی نوین، کوتاه تر می باشد.
ابزارهای آموزشی مدرن
ابزارهای آموزشی مدرن که در مدارس به کار گرفته می شود:
کلاس های درس به فناوری مجهز می شوند.
در تمام مراحل ارزیابی قابل انجام و اجرا می باشد.
یادگیری متقاطع
بیشتر بر درک مفاهیم تمرکز کنید.
توسعه مهارت و توسعه ارزش ها در مهم ترین مکان قرار می گیرد.
وایت بردهای تعاملی
یادگیری مشارکتی
تاکید بر دانش عملی بیشتر
یادگیری مبتنی بر فعالیت و مبتنی بر بازی
یادگیری های یکپارچه و مبتنی بر تحقیق
استفاده از اینترنت و وب
یادگیری مشارکتی
کلاس درس معکوس
یادگیری بر پایه مشکلات
دانش آموز محور
یادگیری vak
در قرن 21، نیاز اساسی به معرفی نیروی فناورانه، اقتصادی و فرهنگی در سیستم آموزشی در تمام سطوح وجود دارد که هسته سیستم آموزشی سنتی را تغییر می دهد. مربیان باید بهترین راهکار ها را به زبان آموزان ارائه دهند.
با این حال، هر دو روش آموزشی سنتی و ابزارهای آموزشی نوین اهمیت خاص خود را دارند. هر دوی آنها در زمان خود خوب و کارآمد هستند بنابراین، اعلام بهترین راه و روش ممکن نیست. در واقع خوب بودن آنها به یادگیرنده و علایق او بستگی دارد. ابزارهای آموزشی سنتی برای زبان آموزانی که میخواهند اصول، ادیان و آداب و رسوم را بیاموزند بهتر است.
در عین حال، آموزش نوین برای یادگیرندگان است که به علوم یا ریاضیات علاقه مند هستند. اگر چه با دیدن سناریوی معاصر، ابزارهای آموزشی نوین بهترین گزینه هستند و با تمام دنیا تعامل برقرار می کنند و دانش آموزان را در سطوحی می برند که همه آنها با یکدیگر برابر باشند.
ادغام ابزارهای آموزشی نوین و سنتی:
در مباحث فوق، مزایا و معایب ابزارهای آموزشی نوین و ابزارهای آموزشی مرسوم را مورد بحث قرار دادیم. پس از مطالعه کاملا مشخص است که ادغام هر دو شکل آموزشی برای نظام آموزشی ما مفید و موثر خواهد بود. با پیشنهاد ترکیب هر دو تکنیک آموزشی، سوال اصلی مطرح می شود؟
بنابراین، در زیر اقدامات و راهکارهایی را برای ترکیب روش ها پیشنهاد می کنیم.
برای شرح و توضیح مبالغ پیچیده ریاضی و حل مسائل شیمی، باید یک تخته سیاه در کلاس وجود داشته باشد. برای آموزش یک مبحث نظری، معلمان باید از پروژکتور LCD استفاده نمایند.
با استفاده از هر دو ابزارهای آموزشی نوین و سنتی، موضوعاتی مانند علوم و مهندسی را می توان به خوبی در کلاس توضیح داد. معلمان می توانند از تخته سیاه برای توضیح نظریه کمک بگیرند. در عین حال، آنها می توانند از ویدئوها یا ارائه های پاورپوینت برای توصیف این روش استفاده کنند.
ابتدا معلمان باید پیرامون یک موضوع تحت روش های سنتی آموزش سخنرانی کنند و سپس روش های آموزشی نوین را برای تجدید نظر در موضوع، بحث پیرامون آن، جلسات حل مسئله و … استعمال نمایند (به کار بگیرند).
متدولوژی هایی که هر معلم قرن 21 باید بداند:
سیستم و ابزارهای آموزشی نوین حاکم در قرن 21 مستلزم متدولوژی های پیشرفته ای است که در مقایسه با ابزارهای آموزشی سنتی فضایی منحصر به فرد و مترقی برای آنها ایجاد می کند. روش های آموزشی قرن 21 افق های جدیدی برای یادگیری ایجاد کرده است که شرکت کنندگان باید آنها را کشف نمایند.
معلمان به عنوان یک شرکت کننده در همان سیستم آموزشی پیشرفته، باید روش های عملی و مزایای آن را نیز در نظر بگیرند. به همین منظور، آنها باید روش های خاصی را بدانند و آنها را روشن نمایند.
ابزارهای آموزشی نوین
-
کلاس درس معکوس به عنوان یکی از ابزارهای آموزشی نوین:
یکی از روش هایی که به طور گسترده در سیستم آموزشی در سنین آتی مورد استفاده قرار می گیرد، ایده کلاس های درس معکوس است. این یک تکنیک پذیرفته شده عمومی است که همچنین ثابت کرده است که برای رشد دانش آموزان فوق العاده کارآمد می باشد. حتی این روش به عنوان یکی از تکنیک های پیشرو در نظر گرفته می شود که معلمان با اجرای روش ها و ابزارهای آموزشی نوین باید به آن اهتمام اساسی داشته باشند.
با توجه به ایده تکنیک کلاس درس معکوس، ابزارهای آموزشی نوین همانطور که از کلمه نشان می دهد معکوس می شوند. از دانش آموزان خواسته می شود با دستورات لازم، در خانه خود درس بخوانند و کلاس درس به مرکز آموزش عملی تبدیل می شود. بنابراین، روش آموزش، معکوس می شود تا نتیجه آن پربار و فعال شود.
-
یادگیری پروژه محور:
در روش های قدیمی تر نظام آموزشی، پروژه ها صرفا بخشی از برنامه درسی بودند که برای همنام ظاهر می شدند. برنامه ها به طور کامل بر آموزش نظری و بنیادی متمرکز بود. اما ایده یادگیری مبتنی بر پروژه در سیستم آموزشی قرن ،21 معنای بیشتری دارد. همچنین این چیزی است که معلمان باید آن را به عنوان بخشی از نظام آموزشی مدرن و نوین به شمار آورند.
پروژه ها به وظایفی اشاره دارد که معمولا به رشته دانش آموزان مرتبط است که یکی از ابزارهای آموزشی نوین می باشد. این پروژه ها با مطالعات موردی عملی ارائه می شوند که مستلزم استفاده از مهارت ها و دانش های بهینه می باشد. اینها از طریق انواع پروژه های موجود در سیستم آموزش مبتنی بر پروژه به چالش کشیده می شوند.
ابزارهای آموزشی نوین
-
یادگیری مشارکتی:
ایده یادگیری مشارکتی یا یادگیری مشارکتی به عنوان یکی از ابزارهای آموزشی نوین، همانطور که از نام آن پیداست مبتنی بر مفهوم کار گروهی و تلاش جمعی است. اهمیت بخشی از تیم بودن و اینکه چگونه اقدامات فردی به اندازه کافی برای دستیابی به اهداف سازمانی هدایت می شوند را به ارمغان می آورد.
این تکنیک یک رویکرد مبتنی بر ارزش است که در آن دانش آموزان نقش هر یک از اعضای تیم خود را در تکمیل کار درک می کنند. به هر یک از اعضای تیم، مجموعه ای از فعالیت ها اختصاص داده می شود که باید قبل از مهلت مقرر انجام دهند. همه آنها در جهت یک هدف سازمانی مشترک کار می کنند که برای دستیابی به آن تمام تلاش خود را به کار می گیرند.
-
بازی گونه سازی (گیمیفیکیشن):
بازی های ویدیویی همیشه یکی از عناصر جذاب در بین دانش آموزان بوده است و این یکی از ابزارهای آموزشی نوین به شمار می رود. گذشته ثابت کرده است که بخش آموزش می تواند از این بازی های ویدیویی برای تضمین بستر آموزشی عالی برای دانش آموزان استفاده بهینه کند. اینگونه بازی های مبتنی بر آموزش، در بین دانش آموزان محبوب هستند که آموزش مطالب مختلف به آنها کمک می کند.
معلمان می توانند از چندین بازی های آموزشی تعاملی برای ایجاد علاقه دانش آموزان به مطالعه استفاده کنند. پلتفرم های متنوعی برای آنها وجود دارد که علاقه شان را در زمینه های خاص بر می انگیزد. استفاده دقیق و مناسب از بازی ها در آموزش، علاقه و اشتیاق فوق العاده ای را در بین دانش آموزان ایجاد می کند. به گونه ای که آنها بتوانند با موضوع مربوطه آشنا شوند و فعالیت های عملی مناسب تری داشته باشند.
ابزارهای آموزشی نوین
-
یادگیری بر پایه مشکلات:
از دیگر ابزارهای آموزشی نوین، یادگیری مبتنی بر مسئله است که شامل مجموعه ای کامل از فعالیت ها تحت عنوان مشکلات و ارائه راه حل هایی است که مهارت های دانش آموزان را تا حد زیادی افزایش می دهد. این تکنیک همچنین سطح اشتیاق و هیجان آنها را برمی انگیزد و جنبه حل مسئله را در ذهن آنها آغاز می کند.
با توجه به سیستم یادگیری مبتنی بر مسئله، معلمان به دانش آموزان اجازه میدهند با مجموعه ای از مسائل خاص، یادگیری و مهارت های کسب شده آنها را به چالش بکشند. دانش آموزان باید با استفاده از هوش خود مشکل را حل کنند و این نیز به عنوان یک تکنیک کارآمد است که معلمان GEN-Z باید از آن پیروی نمایند.
-
تفکر طراحی به عنوان یکی از ابزارهای آموزشی نوین:
آموزش و پرورش تمامی بسترهای قدرتمند را فراهم می کند که نوآوری و خلاقیت را در دانش آموزان ترویج دهد. بنابراین تفکر طراحی و هدف آن، چیزی جز ترویج ایده های نوآورانه و فعالیت های خلاقانه در ذهن دانش آموزان نیست. این مسئله به آنها اشتیاق تازه ای می دهد تا به برنامه های درسی نفوذ کنند و بهترین راهکار خود را مطرح نمایند.
معلمانی که مایل به استفاده از ابزارهای آموزشی نوین هستند می توانند از رویکرد تفکر طراحی برای ترویج ایده های نو در میان دانش آموزان استفاده کنند. این تفکر به افراد این امکان را می دهد که مجموعه ای از پرسش ها را ارائه دهند تا به واسطه آنها مشکلاتی که ذهن خلاق دانش آموزان را تحریک می کند را برطرف نمایند. همچنین آنها را وادار می کند تا راه حل های خلاقانه و نوآورانه موثر و کارآمدی را برای این موضوع ارائه دهند.
ابزارهای آموزشی نوین
-
یادگیری مبتنی بر تفکر:
بی تردید نظام آموزشی قدیمی تر از روش ها و ابزارهایی استفاده می کرد که نیاز به تفکر عملی را رد کرده و بیشتر بر رویکرد نظری برای یادگیری تمرکز می کند. ثابت شده است که ایده یادگیری مبتنی بر تفکر، بسیار کارآمدتر و انعطاف پذیر تر از ایده های دیگر است و در جنبه های مختلف کارآمد و موفق می باشد.
در خلال رویکرد یادگیری مبتنی بر تفکر که یکی از ابزارهای آموزشی نوین است، مجموعه ای از پرسش ها در ذهن دانش آموزان ایجاد می شود. به گونه ای که سطح و میزان حافظه آنها را به چالش می کشد. همچنین باعث می شود برای رویارویی با مشکلات بیشتر بر روی رویکرد تحلیلی و منطقی تمرکز نمایند. راه حل های عملی، منحصر به فرد و سفارشی شده همان چیزی است که به راه حل هایی کتاب درسی مربوط نمی شود.
-
یادگیری مبتنی بر شایستگی:
شایستگی ها به مهارت های تاکتیکی دانش آموزان اشاره می کند که میخواهند مطالبی را یاد بگیرند و دانش کسب کنند. این دانش آموزان در حال یادگیری و رشد هستند. این نوع یادگیری بر برخی اصول تمرکز می کند. مانند: مزایای حاصل از کسب شایستگی های اصلی یا مهارت هایی که ترجیح می دهند آنها را یاد بگیرند و نحوه ارائه آن به دانش آموزان و …
ابزارهای آموزشی نوین
نتیجه:
پس از مطالعه دقیق روش های مختلف تدریس، نمی توان گفت که کدام روش آموزشی بهتر است! هم ابزارهای آموزشی سنتی و هم ابزارهای آموزشی نوین از مزایا و معایب بسیاری برخوردار هستند. این دو دارای شباهت ها و تفاوت هایی با یکدیگر می باشند.
ابزارهای آموزشی نوین باید روش های متعارف آموزشی را بر مبنای خود قرار دهند. فراگیران و دانش آموزان در کنار یادگیری روش های جدید از روش های سنتی غافل نشوند. با این حال، ابزارهای آموزشی نوین مناسب ترین گزینه برای مقابله و رویارویی با محیط قلمداد می شود.
معلمان ایده های نوآورانه متعددی را برای توضیح مطالب به دانش آموزان معرفی می کنند. همچنین آموزش دانش آموزان با روش های مناسب و نوین بر عهده معلمان است. به عبارتی، معلم نقش مهم و اساسی در موفقیت دانش آموزان ایفا می کند. بنابراین، این وظیفه بر عهده معلم است که در راستای پذیرش ابزارهای آموزشی نوین گام بردارد.
برای ارائه یک آموزش صحیح و مناسب، باید ادغام معلم ماهر و ابزارهای آموزشی نوین وجود داشته باشد. به گونه ای که دانش آموزان نه تنها به دانش نظری بلکه به تجربه عملی نیز تکیه نمایند. از این طریق دانش آموزان می توانند با رقیبان خود به رقابت بپردازند و مطالب بیشتری را فرا بگیرند.
به طور خلاصه، فراگیری و بکارگیری ابزارهای آموزشی نوین در این زمان ضروری است. زیرا اشکال سنتی آموزش نمی تواند نتیجه ثمر بخش و مطلوبی داشته باشد. به عبارتی، ابزارهای آموزشی نوین بهترین گزینه برای توسعه مهارت های تصمیم گیری، مهارت های حل مسئله و توانایی تفکر انتقادی می باشند. ابزارهای آموزشی نوین سبب بهره وری هر چه بیشتر دانش آموزان و تشویق آنها به مشارکت و همکاری می شود. هر دو روش موثر و کارآمد هستند اما به وضوح می توان اهمیت و محبوبیت روش های آموزشی نوین را احساس نمود.
ابزارهای آموزشی نوین
پرسش های متداول…
1- انواع ابزارهای آموزشی نوین چیست؟
یادگیری مشارکتی، یادگیری فاصله دار، کلاس درس معکوس، خودآموزی، گیمیفیکیشن، آموزش VAK، یادگیری متقاطع انواع مختلفی از ابزارهای آموزشی نوین هستند.
یادگیری از طریق بازی ها یا انجام بازی های مبتنی بر آموزش، یکی از ابزارهای آموزشی نوین به نام گیمیفیکیشن در آموزش است.
3- محدودیت ابزارهای آموزشی سنتی چیست؟
در ابزارهای آموزشی سنتی، معلمان تنها منبع ارائه دانش هستند و هیچ روش دیگری برای یادگیری مطالب وجود ندارد.
4- روش آموزش نوین کلاس درس وارونه و معکوس چیست؟
در روش آموزش نوین کلاس های معکوس، دانش آموزان بر خلاف ابزارها و روش های آموزشی سنتی، مطالب جدید را در منزل مطالعه می کنند و همان را در مدرسه تمرین کرده و درک می کنند.
دیدگاهتان را بنویسید